Wat is de contractcapaciteit voor gas?

Contractcapaciteit gas is de maximale capaciteit die het gasbedrijf vrijmaakt, voor elke klant die bij het bedrijf afneemt per jaar. Deze contractcapaciteit is de optelsom van de basiscapaciteit en de additionele capaciteit. Deze wordt uitgedrukt in kubieke meters per uur (m³/u).

Contractcapaciteit verhogen of verlagen

Er is de mogelijkheid om de capaciteit te verhogen of te verlagen. Dit kan in overleg met de netbeheerder. Als het gaat om een verhoging moet er wel gekeken worden of het gasnet dit aankan. De kans dat er meer verbruikt wordt dan de contractcapaciteit op bijvoorbeeld een koude winterdag is aanwezig. Echter is het eerst belangrijk om te bepalen welk type grootverbruiker uw bedrijf is.

Soorten grootverbruikers

Bij gas zijn de grootverbruikers onder te verdelen in drie types, ingeschat op basis van het geschatte jaarverbruik en de meetinrichting. Daarbij kan de meetinrichting weer met of zonder telemetrie zijn. Is de meter zonder telemetrie? Dan meet de netbeheerder het verbruik vanaf afstand.

Dit zijn de 3 categorieën waar grootverbruikers onder kunnen vallen:

  • Profielgrootverbruik G2C: gasverbruik tot 170.000 m³ per jaar
  • Telemetriegrootverbruik GXX: gasverbruik tussen 170.000 m³ en 1.000.000 m³ per jaar
  • Telemetriegrootverbruik GGV: gasverbruik boven 1.000.000 m³ per jaar

Alleen verbruikers die vallen binnen categorie GXX en GGV sluiten een contractcapaciteit af. Deze capaciteit bepaald de hoogte van de transportkosten die de netbeheerder factureert. Tarieven die netbeheerders hanteren moeten voldoen aan de tarievencodes (of tariefstructuren) die zijn opgesteld door de ACM (Autoriteit Consument & Markt). Gas en elektriciteit hebben beide eigen codes.

Hoe wordt de contractcapaciteit bepaald?

De contractcapaciteit voor gas wordt bepaald op basis van verschillende factoren, waaronder het geschatte jaarverbruik, de meetinrichting en het type grootverbruiker. Het is belangrijk om te begrijpen welk type grootverbruiker uw bedrijf is, aangezien dit van invloed is op de contractcapaciteit en daarmee op de transportkosten die de netbeheerder in rekening brengt.

Wat zijn de gevolgen van een verkeerde inschatting van de contractcapaciteit?

Een verkeerde inschatting van de contractcapaciteit kan leiden tot onverwachte kosten of zelfs verstoringen in de energievoorziening. Als de daadwerkelijke gasbehoefte van uw bedrijf hoger is dan de afgesproken contractcapaciteit, kan dit resulteren in extra kosten of zelfs boetes. Aan de andere kant, als de capaciteit te hoog wordt ingeschat, betaalt u mogelijk onnodig hoge transportkosten.

Hoe kan ik mijn contractcapaciteit optimaliseren?

Om de contractcapaciteit te optimaliseren, is het essentieel om uw gasverbruik nauwkeurig te monitoren en te analyseren. Door historische gegevens te bekijken en toekomstige behoeften te projecteren, kunt u beter inschatten welke contractcapaciteit het meest geschikt is voor uw bedrijf. Daarnaast is regelmatig overleg met de netbeheerder aan te raden om eventuele wijzigingen in de capaciteit tijdig te bespreken.

Wat zijn de wettelijke richtlijnen voor contractcapaciteit?

De tarieven die netbeheerders hanteren voor contractcapaciteit moeten voldoen aan de tarievencodes opgesteld door de ACM (Autoriteit Consument & Markt). Deze codes zijn ontworpen om een eerlijke en transparante tariefstructuur te waarborgen en om de belangen van zowel energieleveranciers als consumenten te beschermen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze richtlijnen bij het afsluiten of wijzigen van een contractcapaciteit.

Contractcapaciteit voor gas

Overzichtstabel contractcapaciteit voor gas

OnderwerpKorte Samenvatting
Contractcapaciteit voor gasMaximale capaciteit die het gasbedrijf vrijmaakt voor elke klant per jaar, bestaande uit basiscapaciteit en additionele capaciteit, uitgedrukt in kubieke meters per uur (m³/u).
Capaciteit aanpassenMogelijkheid om de capaciteit te verhogen of te verlagen in overleg met de netbeheerder, afhankelijk van gasverbruik en type grootverbruiker.
Soorten grootverbruikersOnderscheid in profielgrootverbruik G2C, telemetriegrootverbruik GXX en GGV, bepalend voor afsluiten van contractcapaciteit en hoogte van transportkosten.
TarievencodesRichtlijnen van de ACM voor tarieven van netbeheerders, die een eerlijke en transparante tariefstructuur garanderen en de belangen van energieleveranciers en consumenten beschermen.
Contractbreuk energieHet vroegtijdig openbreken van een energiecontract, met mogelijkheid tot opzegboetes, afhankelijk van contracttype en -duur, en specifieke criteria vastgesteld door de ACM.
Boete bij contractbreukOpzegboetes variëren van €100 tot €250, afhankelijk van contractduur en resterende looptijd, met uitzonderingen voor contracten van onbepaalde tijd of bijna afgelopen contracten.
Criteria opzegboeteCriteria vastgesteld door de ACM, waaronder een maximale boete van €100 per jaar voor resterende looptijd, maximaal 15% van de restwaarde van het contract, en administratiekosten.
Stilzwijgende verlengingContracten voor grootzakelijke klanten worden vaak stilzwijgend verlengd, wat vereist dat klanten hun contractstatus actief monitoren en tijdig verlengen om contractbreuk te voorkomen.
OpzegtermijnInformatie over opzegtermijnen van energieleveranciers om tijdig te kunnen opzeggen zonder boetes, belangrijk voor het voorkomen van contractbreuk en overstapkosten.

Veelgestelde vragen over contractcapaciteit voor gas

  1. Wat is de contractcapaciteit voor gas?
    • De contractcapaciteit gas is de maximale hoeveelheid gas die het gasbedrijf beschikbaar maakt voor elke klant gedurende een jaar, uitgedrukt in kubieke meters per uur (m³/u).
  2. Hoe kan ik mijn contractcapaciteit aanpassen?
    • De capaciteit kan worden verhoogd of verlaagd in overleg met de netbeheerder, afhankelijk van uw gasverbruik en het type grootverbruiker dat uw bedrijf is.
  3. Wat zijn de verschillende soorten grootverbruikers bij gas?
    • Grootverbruikers worden ingedeeld in drie categorieën: Profielgrootverbruik G2C, Telemetriegrootverbruik GXX en Telemetriegrootverbruik GGV, gebaseerd op geschat jaarverbruik en meetinrichting.
  4. Hoe wordt de contractcapaciteit bepaald voor mijn bedrijf?
    • De contractcapaciteit wordt vastgesteld op basis van factoren zoals geschat jaarverbruik, type grootverbruiker en meetinrichting. Dit beïnvloedt de hoogte van de transportkosten.
  5. Wat zijn de gevolgen van een verkeerde inschatting van de contractcapaciteit?
    • Een verkeerde inschatting kan leiden tot onverwachte kosten of verstoringen in de energievoorziening, met mogelijk extra kosten of boetes als het werkelijke verbruik hoger is dan afgesproken.
  6. Hoe kan ik mijn contractcapaciteit optimaliseren?
    • Monitor en analyseer nauwkeurig uw gasverbruik, bekijk historische gegevens en bespreek eventuele wijzigingen in de capaciteit regelmatig met de netbeheerder.
  7. Wat zijn de wettelijke richtlijnen voor contractcapaciteit?
    • Tarieven moeten voldoen aan de tarievencodes van de ACM om een eerlijke en transparante tariefstructuur te waarborgen, ter bescherming van zowel energieleveranciers als consumenten.
  8. Hoe zit het met boetes bij contractbreuk voor grootzakelijke klanten?
    • Boetes variëren afhankelijk van contractduur en resterende looptijd, met specifieke criteria vastgesteld door de ACM. Het is belangrijk om de voorwaarden van het contract zorgvuldig te lezen.
  9. Wat zijn de criteria voor opzegboetes bij contractbreuk?
    • Criteria omvatten onder andere een maximale boete per jaar voor resterende looptijd, een percentage van de restwaarde van het contract en administratiekosten, zoals vastgesteld door de ACM.
  10. Hoe zorg ik ervoor dat mijn contract niet stilzwijgend wordt verlengd?
    • Monitor regelmatig de status van uw contract en verleng tijdig om contractbreuk te voorkomen. Houd rekening met de opzegtermijnen van energieleveranciers om overstapkosten te vermijden.