Wat doet een netbeheerder?

De netbeheerder is de organisatie die ervoor zorgt dat het elektriciteit- en gasnet aangelegd, onderhouden en beheerd wordt. Naast deze drie taken is de netbeheerder ook verantwoordelijk voor het transport van de energie over het energienet. Daarbij beheren en onderhouden zij ook nog eens de aansluitingen van bedrijven en particulieren.

Omdat de beheerders van het energienet aangewezen zijn door de overheid en u als klant niet kan wisselen van netbeheerder, wordt er toezicht gehouden door de Autoriteit Consument & Markt. Desalniettemin is er wel een verschil tussen de beheerders.

Landelijke en regionale netbeheerders

In Nederland zijn er twee soorten beheerders: op landelijk en op regionaal niveau. Op landelijk niveau heeft de overheid maar één organisatie aangewezen voor gas en één voor elektriciteit. De landelijke beheerder van het gasnet is de Nederlandse Gasunie. De landelijke beheerder van het hoogspanningselektriciteitsnet is TenneT.

Naast de landelijke beheerders, zijn er ook regionale netbeheerders. Zo zijn er regio’s opgedeeld in Nederland met elk een eigen regionale beheerder. Regionale beheerders zijn verantwoordelijk voor het beheer van het midden- en laagspanningsnetwerk. Wilt u weten wie uw netbeheerder is? Dan kunt u, uw EAN-code bekijken.

Wat gebeurt er bij verhuizing?

Bij verhuizing wordt dit automatisch doorgegeven door de energieleverancier aan de netbeheerder. Mocht u nog geen energiecontract hebben op uw nieuwe adres, dan neemt de regionale netbeheerder contact met u op. Het is noodzakelijk om zo snel mogelijk een contract te hebben op uw adres. Kosten die u zonder contract maakt voor gas en elektriciteit, brengt de netbeheerder in rekening. Echter zijn dit vaak hogere tarieven dan u bij een energiecontract zou krijgen. Zit u te lang zonder energiecontract? Dan sluit de netbeheerder toevoer van gas en elektriciteit af.

En bij overstap van energieleverancier?

Bij overstap naar een andere energieleverancier wordt dit direct doorgegeven door de nieuwe energieleverancier. De netbeheerder weet zo gelijk met welke leverancier zij samen moeten werken op het aangegeven aansluitadres.

Welke kosten brengt een netbeheerder in rekening?

De regionale beheerder brengt kosten in rekening voor het onderhoud en transport van gas en elektriciteit. Deze kosten factureert de energieleverancier direct samen met de leveringskosten. Dit is het geval bij het leveranciersmodel. Echter is het anders bij grootverbruikers, deze vallen onder het netbeheerdersmodel en hierbij worden de netbeheerkosten apart gefactureerd van de leveringskosten.