De directeur aan het woord

https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2020/03/Raymond-1.jpg

Samen besparen we meer

Energy Department, opgericht in 2012, is van origine een energiecollectief. Door leden te werven, slaagde het bedrijf erin om lagere energietarieven bij energieleveranciers te verkrijgen. “Als individuele MKB’er krijg je bij energieleveranciers niet de tarieven die je wél krijgt als je meedoet met het collectief”, geeft Raymond Dernier, Algemeen Directeur van Energy Department, aan. “De macht van het collectief.”

 

Het energiecollectief is nog steeds het DNA van de onderneming. Iedere ondernemer wordt immers beter van prijsreductie. Buiten het handelen in elektriciteit en gas, heeft Energy Department zich inmiddels ook gericht op de energietransitie. “Wij helpen bedrijven om de energietargets die de overheid het bedrijfsleven heeft opgelegd, te bereiken”, stelt Raymond.

Een van de aspecten betreft de informatieplicht energiebesparing. Bedrijven die 50.000 kWh of 25.000 m³ gas of meer verbruiken, hebben de plicht om energie te besparen. Om dit te realiseren, zijn er voor verschillende branches energiemaatregelenlijsten opgesteld. Zo is ledverlichting straks verplicht voor het bedrijfsleven en moeten alle bedrijven in 2023 in het bezit zijn van energielabel C. “Wij zijn daar ingestapt, omdat we naast het energiecollectief de stap wilden maken naar adviseur op het gebied van energiebesparing.”

 

Erkend adviseur informatieplicht

Een tweede fase op dit gebied is het controleren van de informatieplicht. De overheid schreef vorig jaar een tender uit om handhavers binnen te halen. Energy Department deed aan deze tender mee en mag zich nu erkend adviseur informatieplicht noemen. “Voor gemeenten en omgevingsdiensten kunnen wij deze controles uitoefenen”, legt Raymond uit. “Er zijn al gemeenten die zich aanmelden en wij zijn in staat om daar mensen voor te leveren.”

De informatieplicht gaat altijd gepaard met een rapport. “We kunnen elk bedrijf adviseren en begeleiden met de inkoop van slimme producten. Daarbij moet je denken aan een slimme thermostaat of ledverlichting.”

 

Smart company concept

Bij nieuwbouw worden energiebesparende maatregelen (dubbelglas, ledverlichting, opwekken van energie) al getroffen. Energy Department richt zich op het smart maken van bestaande panden. Het smart company concept bevat zo’n 40 producten. “Hoe smarter het pand, hoe lager het energieverbruik. Als je eerder het licht uitzet of de stroom eraf haalt, bespaar je het meeste. Als je midden in de nacht naar de kantoren op de Zuidas kijkt, zie je op veel plekken licht branden, terwijl daar niemand aan het werk is. Weet je wat dat kost. Je bespaart niet alleen geld, maar ook CO2- uitstoot door het licht eerder uit te doen. Tevens betaal je geen energiebelasting over het mindere verbruik: dubbele winst dus!”

Een ander optie is het inzetten van een slimme thermostaat. Stel dat het tegen alle voorspellingen in gaat vriezen en je hebt een slimme thermostaat, dan is het mogelijk om de verwarming al veel eerder aan te zetten. “Dan is de verwarming al wat uren bezig om een kantoor op temperatuur te krijgen in plaats van een grote piek om een uur of zeven wanneer elektriciteit heel duur is. Je gaat slimme producten koppelen aan apps en software.”

Laat een reactie achter