Wat zijn de klimaatplannen van 2021?

https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2020/10/blog-afbeelding.jpg

 

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Iets wat er altijd gezegd wordt als een nieuw jaar begint. De één motiveert zichzelf om weer te sporten en de ander om milieubewuster te zijn. De overheid denkt hier niet anders over. Zodoende hebben ze ook voor aankomend jaar weer nieuwe klimaatplannen geformuleerd om het gestelde doel door de Europese Commissie te behalen. Hoe gaan ze met de klimaatverandering om? Wat is de aanpak van het stikstofprobleem? Hoe gaan ze de CO2-uitstoot verminderen? In deze blog vertelt Energy Department jou meer over deze onderwerpen die vallen onder de klimaatplannen van 2021.

Klimaatakkoord

Deze klimaatplannen zijn er natuurlijk niets voor niets. In het klimaatakkoord, gemaakt door de Europese Commissie staat aangegeven dat in 2030 CO-2 uitstoot met 49% gedaald moet zijn. De Europese Commissie streeft naar een klimaatneutraal Europa in 2050. Deze plannen worden gemaakt om de streefdoelen te behalen.

Aanpak van het stikstofprobleem

Een besproken onderwerp: het stikstofprobleem. We hebben allemaal wel de boeren op de snelweg zien rijden. Sinds het midden van de vorige eeuw heeft de mens gezorgd voor een verdubbeling van reactieve stikstof. Dit komt vrij via industrie, verkeer en ammoniak in mest. Te veel reactieve stikstof verzuurt de bodem. Hierdoor sterven bepaalde plantsoorten af. Ook heeft het een nadelige invloed op de gezondheid. Fijnstof zoals stikstof en ammoniak dragen bij aan de ozon. Zowel fijnstof als ozon vergroten de kans op luchtwegaandoeningen.

Zo is bijvoorbeeld al de maximumsnelheid omlaag gebracht naar 100 km/u en motiveren ze aanpassingen in het veevoer. Andere genomen maatregelen kunt u hier bekijken.

De overheid heeft dan ook geld vrijgemaakt hiervoor. Vanaf 2021 komt er ieder jaar steeds meer geld vrij voor de aanpak van het stikstofprobleem. Dit loopt op tot €300 miljoen. Het geld wordt vrijgemaakt voor het herstel van natuur en daarbovenop ontwikkeling van nieuwe natuur.

Verder is nog eens een extra €125 miljoen vrijgemaakt voor natuurherstel. Dit geld kan gevraagd worden door natuurbeheerders bij een goed idee. Denk aan een manier om bijvoorbeeld beter weerbaar te zijn tegen stikstof.

Klimaatverandering: extreme weersomstandigheden

Het klimaat verandert. Zo is er de ene week extreme warmte valt er geen spatje, om de week daarop de hele week in een regenjas te lopen. Dit ziet de overheid ook. Daarom gaat het kabinet ook geld vrijstellen om met de extreme weeromstandigheden om te kunnen gaan.

Het gaat om €200 miljoen die geïnvesteerd worden door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met dit geld zijn zij het volgende van plan:

  • Manieren om water vast te houden bij droogte. Denk aan minder of andere bestrating, meer groen in steden en andere volgebouwde plekken.
  • Manieren om veel water te bergen als er veel regen valt. Denk aan diepere sloten of bufferzones rondom natuurgebieden

De afvoercapaciteit van riolen en watersystemen worden ook  vergroot.  Hier gaat een deel van het geld heen. Dat zal een hoop water in de sokken schelen.

Verminder die broeikasgassen!

Onder de klimaatplannen van aankomend jaar valt tevens de vermindering van CO2-uitstoot, ofwel broeikasgassen. Tot en met 2030 stelt het kabinet elk jaar €300 miljoen euro vrij om de uitstoot hiervan te minimaliseren. Met het doel, gesteld door de Europese Commissie, moet uitstoot 49% gedaald zijn in ten opzichte van 1990.

Ondanks de coronacrisis is het belangrijk om de plannen voort te zetten voor het klimaatakkoord en de uitstoot van CO2 terug te dringen. Zo komt er dit jaar een maximale grens voor CO2-uitstoot voor kolencentrales. Bovendien gaan bedrijven vanaf 2021 ook een heffing betalen als zij te veel CO2 uitstoten. Dit is gebaseerd op het doel van 2030 zodat bedrijven hieraan niet ten onder gaan.

Er komt nog is € 150 miljoen extra beschikbaar voor de Regeling Reductie Energieverbruik. Daarmee krijgen huiseigenaren en mkb-bedrijven via de gemeente compensatie voor bijvoorbeeld het gebruik van of het afstellen van de verwarmingsinstallaties op de juiste manier. Ledverlichting is voor kantoren ook vanaf juli 2020 verplicht. Daarom zeker de moeite waard om naar te kijken als MKB-bedrijf.

Steentje bijdragen als bedrijf

Zeker als bedrijf kan er een steentje bijdragen aan de vermindering van CO2 uitstoot. Sterker nog, het wordt zelfs gemotiveerd!

Zoals hiervoor gezegd is het doel om voor 2030 CO2-uitstoot met 49% te verminderen ten opzichte van 1990. De Europese Commissie streeft dit doel te bereiken voor de gehele EU. Daarom steekt de overheid het been uit voor organisaties die hieraan meehelpen. Eind 2020 komen er weer subsidies voor duurzame energieproductie. Er verandert echter een belangrijk aspect in de regeling. Zo valt nu ook de vermindering van CO2 onder de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++). Voor technologieën die de uitstoot van CO2 afzakken kan nu een vergoeding aangevraagd worden. Bijvoorbeeld een aardwarmte of een waterpomp. Exacte datums weten van de subsidierondes? Bekijk hier!

Klimaatplannen: nieuw jaar, nieuwe kansen

Met de nieuwe plannen, wil het kabinet een groener Nederland verzorgen. Door extra aandacht te geven aan het stikstofprobleem, extreme weeromstandigheden en de vermindering van CO2 stoot, motiveren ze bedrijven om mee te helpen. Want voor een groener Nederland, moeten we onze krachten bundelen. En als het niet lukt, hebben we altijd volgend jaar nog!

admin

Laat een reactie achter