Extra maatregelen om klimaatdoel te halen: wat betekent dit voor uw bedrijf vanaf 2020?

7 november 2019Geschreven door C M0
https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2020/07/cowomen-pd5FVvQ9-aY-unsplash-1280x853.jpg

 

Het klimaatakkoord dat in 2019 is gesloten lijkt niet voldoende te zijn om de klimaatdoelen te halen. Hierom kondigt het kabinet aan met extra maatregelen te komen, zo ook voor het bedrijfsleven. Energy Department zocht uit met welke maatregelen uw bedrijf rekening moet houden.
 

Klimaatdoelen worden niet behaald

Het klimaat is de laatste tijd niet uit het nieuws weg te denken. Het kabinet is nog haastig op zoek naar een permanente oplossing voor de stikstofcrisis en het volgende probleem is alweer aanstaande. Het opgestelde klimaatakkoord is niet voldoende om de klimaatdoelen van 2030 te halen, zo stelde Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) begin november.
Het doel om een CO-2 reductie van 49% te behalen in 2030 is met de huidige aanpak niet mogelijk volgens het PBL. De maatregelen van het klimaatakkoord leken voldoende, maar door onder andere de economische groei, het toenemende aantal auto’s en hogere emissies in de industrie blijft de CO-2 reductie steken op 43% tot 48%. Het is dus niet dat de maatregelen minder werken dan verwacht, maar dat onze uitstoot harder groeit dan eerder werd voorspeld.
 
Eveneens voorspelt het PBL dat de klimaatdoelen van 2020 op het gebied van CO-2 reductie, duurzame energie en energiebesparing niet behaald worden met de huidige koers.
 

Extra maatregelen nodig

Minister Wiebes heeft in een reactie op het tegenvallende nieuws gezegd dat het kabinet extra maatregelingen gaat treffen om het bedrijfsleven te verleiden om meer te doen voor het klimaat. Het codewoord lijkt dus ‘verleiden’ te blijven. Het eerder opgestelde klimaatakkoord was hier ook op gericht. Maar welke verleidingen kan uw bedrijf verwachten?
 

SDE+

Een maatregel die zeker is, is de extra subsidieronde voor projecten in hernieuwbare energie. Deze subsidie heet de SDE+. De SDE+ subsidie is bedoeld voor bedrijven en (non-profit)instellingen die duurzame energie willen opwekken. De subsidie compenseert het prijsverschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktprijs van ‘grijze’ energie. Hierdoor is duurzame energie opwekken dus even voordelig én heeft uw onderneming direct voldaan aan energietransitie.
 

Extra subsidie voor warmtepompen en zonneboilers.

Het kabinet wil 60 miljoen euro extra subsidie uittrekken om bedrijven te stimuleren te investeren in warmtepompen en zonneboilers. Dit maakt de aanschaf van deze duurzame producten aantrekkelijker.
 

Gas duurder, elektriciteit goedkoper

De belasting op gasverbruik gaat omhoog. Op deze manier probeert de overheid het gebruik van aardgas minder aantrekkelijk te maken. Om de elektrificatie te stimuleren gaat de belasting op stroomverbruik omlaag. Zo hoopt het kabinet het gebruik van elektriciteit te stimuleren en de energietransitie te versnellen.
 

Informatieplicht

Een grote verandering voor het bedrijfsleven was de informatieplicht. Deze regel verplicht bepaalde bedrijven om de overheid te informeren over de duurzame investeringen die zij hebben genomen. De deadline voor de informatieplicht was 1 juli, maar in vele gemeenten zijn de controles nog niet begonnen. Dit geeft bedrijven de kans om alsnog aan de informatieplicht te voldoen. Moet uw onderneming aan de informatieplicht voldoen, maar is dit nog niet gebeurd? Voorkom boetes en regel de informatieplicht binnen 1 minuut!
 

CO-2 heffing

Het kabinet wil vanaf 2021 een CO-2 heffing voor de industrie. De grootste vervuilers dienen te betalen voor de CO-2 die zij uitstoten. In het klimaatakkoord van 2019 is te lezen dat er een heffingsvrije voet komt. Dit houdt in dat alleen bedrijven die meer dan het maximum uitstoten moeten betalen. Het kabinet moet de CO-2 heffing verder nog vormgeven.
 

Hoe helpt Energy Department uw bedrijf?

Energy Department is specialist in het terugdringen van energie.
Met ons zakelijke energiecollectief en consultancy rondom energieverbruik helpen wij al meer dan zeven jaar het bedrijfsleven te besparen op hun energierekening. Benieuwd wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.
Vond u dit een interessante blog? Klik hier en support Energy Department.

Laat een reactie achter