Waar doe jij het allemaal voor?

https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2022/06/marcin-jozwiak-T-eDxGcn-Ok-unsplash-1280x853.jpg

Misschien had je het nog niet door, maar momenteel is iedere Nederlander hard op weg om chemicus, bioloog én natuurkundige te worden. De stoffen koolstofdioxide (CO2), stikstof (N2), methaangas (CH4), ammonium (NH4+) en ammoniak (NH3) zijn onderdeel van het alledaags gesprek geworden. Sterker nog, jij wist natuurlijk ook wel dat koolstofdioxide en methaangas onderdeel zijn van de cyclus van koolstof en dat stikstof, ammonium en ammoniak onderdeel zijn van de stikstofcyclus. Op alle niveaus worden op dit moment discussies gevoerd over deze prachtige cycli. Iedereen heeft er wel iets over te zeggen of vindt er iets van. Geheel begrijpelijk. Deze C- en N-cycli zijn namelijk van grote invloed op onze gezondheid, klimaatverandering, voedselvoorraad, economie, de natuur en het politieke debat. En ohja, jullie kunnen zelf wel puzzelen welke de afgekorte C- en N-cycli zijn (of wisten dat al lang natuurlijk)!

Bij Energy Department hebben wij bewust gekozen volledig in de koolstofcyclus te werken. Koolstof is eigenlijk overal te vinden, zoals onder andere in de lucht, de zee en in levende, maar ook dode planten. Een fantastische stof en mooie cyclus om in te werken dus. Wij helpen bedrijven die zich actief in de C-cyclus mengen om hun CO2-uitstoot te verminderen. Onze energiebesparingsadviezen gaan namelijk hand in hand met CO2-besparing. Dit zorgt voor minder CO2 in de atmosfeer en daar zijn wij allemaal erg blij mee. De almaar stijgende CO2-concentratie in de atmosfeer zorgt voor de opwarming van de aarde, smeltende ijskappen, zeespiegelstijging, weerextremen, droogte en overstromingen. Dit leidt weer tot het mislukken van oogsten en brengt zelfs klimaatmigratiestromen op gang. Het IPCC (2022) vertelt ons zelfs dat een aantal van deze fenomenen onomkeerbaar is geworden. De koolstofcyclus kan dan wel mooi lijken, maar we moeten niet vergeten dat deze cyclus ook gevoelig en impactvol kan zijn indien deze uit balans raakt. Gelukkig hebben wij in Nederland mechanismen om ons te beschermen tegen klimaatverandering zoals onze duinen en dijken. Daarnaast beheren en beschermen we natuurgebieden ter verzekering van onze drinkwatervoorraad.

Kunnen jullie een sector verzinnen die met veel plezier in zowel de koolstof- als stikstofcyclus werkt? Intuïtief is het eerste antwoord natuurlijk nee. Deze cycli lijken misschien toch niet zo plezierig als voorgesteld. Dat blijkt wel uit de recente reacties van onze boeren die onderdeel zijn van beide cycli. De benodigde energie en brandstoffen om hun boerenbedrijf te runnen stoten CO2 uit. Met name koeien produceren methaangas. Uitwerpselen van het vee en afgebroken eiwitten van dode organismen bevatten ammonium wat afbreekt tot ammoniak. Bacteriën en chemische processen helpen stikstof vanuit ammoniak de atmosfeer in. Vanuit hier daalt het neer en beïnvloedt zo de (lokale) natuur afhankelijk van de windkracht en richting.

Misschien niet zo plezierig, maar wel belangrijk die cyclische gebroeders. Je kan eigenlijk niet met, maar ook zeker niet zonder ze. Dit geldt voor ons voor de CO2-emissie reductie. Heb jij jezelf weleens afgevraagd hoe jij onderdeel van deze cycli bent? Hoe zorgt jouw organisatie voor jouw gezondheid en de natuur vlakbij huis? Waar doe jij het eigenlijk allemaal voor en wat vind jij hiervan? Appeltje eitje, antwoord geven op deze vragen. Volwaardig chemicus, bioloog én natuurkundige ben je inmiddels al.

Laat een reactie achter