Zuiniger omgaan met Energie

https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2021/03/noah-buscher-x8ZStukS2PM-unsplash-2-1280x733.jpg

Zuiniger omgaan met energie, wie is er niet mee bezig? Het zorgt voor een besparing in de portemonnee én een hoger bewustzijn van energiegebruik. Het is daarom verstandig om bewust omgaan met energie te zien als een mindset. Het zou een gewoonte moeten zijn in het dagelijks leven.

Iedereen verbruikt energie, of het nu gas is of elektriciteit. Maar hoe kunt u zuiniger omgaan met deze energie? Is iedereen bekend met energiebesparende maatregelen of moet hier meer duidelijkheid over zijn? In deze blog wordt besproken hoe u zuiniger om kunt gaan met uw energieconsumptie/ -behoefte, wat bedrijven kunnen doen en hoe de overheid bedrijven daarbij helpt.

Klimaatakkoord

Op 12 december 2015 is door 195 verschillende landen het klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Het doel van dit klimaatakkoord is om samen te besparen en op deze manier, de aarde te behouden. In het akkoord staat namelijk vermeld dat de opwarming van de aarde moet stoppen bij 2 graden Celsius en de uitstoot van broeikasgas hierbij ook stopt.

Op 8 oktober 2018 werd door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC, 2018) bekendgemaakt dat wanneer er niets verandert, de aarde mogelijk binnen 20 jaar al 1,5 graden warmer zal zijn. Er is toen de conclusie gemaakt dat het anders moet, maar hoe?

Nederland heeft besloten dat er drastische veranderingen moeten worden gemaakt om de klimaatdoelen te behalen. Deze veranderingen staan verwerkt in het klimaatakkoord van Nederland en hebben als doel de CO2 uitstoot te verminderen met 95% in 2050 ten opzichte van 1990 met als tussendoel een vermindering van 49% in 2030 (55% als je het aan EU-commissaris Frans Timmermans vraagt).

Om dit doel te bereiken zijn er verschillende afspraken gemaakt tussen de overheid en diverse organisaties in Nederland. Deze organisaties zijn onderverdeeld in 5 tafels met 5 thema’s.

Toelichting: de vijf verschillende tafels met vijf verschillende thema’s.

Elke tafel moet een deel van de uitstoot verminderen. Aan de tafels zitten bedrijven, milieuclubs en vakbonden. Deze verschillende partijen bepalen per sector welke maatregelen er genomen moeten worden.

Hoe is de overheid hiermee bezig?

De overheid probeert bedrijven en particulieren te overtuigen om energiezuiniger te leven. Dit doet ze door te informeren, te subsidiëren en te verplichten. Deze drie pijlers lichten wij hieronder wat grondiger toe:

Informeren

Bedrijven informeren over zuiniger omgaan met energie doet de overheid middels de RVO, Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland. Hier wordt informatie gedeeld over onder andere:

  • Energiebeleid
  • Subsidies
  • Energiebesparende maatregelen voor bedrijven

Volgens de RVO zien bedrijven en organisaties veel voordelen van een energiezuinige bedrijfsvoering (RVO, 2020). Daarom voert de Rijksoverheid ook een actief energiebeleid waarin het bedrijven informeert. Dit doet ze door middel van haar website en nieuwsbrieven, maar ook door instructievideo’s en online webinars. Zo blijven ondernemers op de hoogte van de actuele maatregelen.

Ook Energy Department probeert zoveel mogelijk informatie over energiebesparing te delen. Zo hebben wij een pagina gewijd aan energieverbruik verlagen, kunnen wij de goedkoopste groene tarieven voor energie aanbieden en zijn wij dagelijks actief op social media met wekelijks duurzaamheidstips en -informatie updates. Ook kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief voor een maandelijkse update over wat er gebeurt in de energiewereld.

Subsidiëren

Het subsidieloket van de overheid bevat diverse subsidies die bedrijven helpen om energiebesparende maatregelen uit te voeren. In deze blog worden twee subsidies toegelicht:

Energie-investeringsaftrek (EIA)
Als uw onderneming wilt investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie kan dit via de EIA subsidie fiscaal voordeel opleveren. In totaal zijn er rond de 150 investeringen die onder de EIA vallen. Denk hierbij aan zonnepanelen, LED-verlichting of infraroodverwarming. Om in aanmerking te komen voor een EIA moeten de gemaakte kosten per energiebesparende investering minimaal €2.500,- bedragen.

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++)
Zonnepanelen zijn tools waarmee energie wordt opgewekt, niet bespaard. Echter is dit wel een manier van verstandiger omgaan met energie, aangezien je wel geld bespaart en alles wat je niet gebruikt teruggaat naar het net. Om zonnepanelen op zoveel mogelijk oppervlakten te krijgen heeft de overheid de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++) in het leven geroepen. Deze subsidie geldt niet alleen voor zonnepanelen, maar ook voor duurzame energiewinning uit biomassa, geothermie, water, wind en land.

Wilt u hernieuwbare, duurzame energie produceren? Dan heeft u recht op een SDE++ subsidie. Deze subsidie is bedoeld voor bedrijven en non-profit organisaties. De uitkering van de SDE++ stopt als het maximaal besteedbare budget is uitgekeerd. Het is daarom belangrijk om de SDE++ zo snel mogelijk aan te vragen. De SDE++ is open van 21 september tot en met 14 oktober 2021. Uiteraard wordt dit ook vermeld op onze social media kanalen, neem daar gerust even een kijkje.

Benieuwd naar overige subsidies voor energiebesparende maatregelen? Kijk dan even op onze webpagina over subsidies.

Verplichten

Het laatste middel wat de overheid gebruikt om bedrijven zuiniger om te laten gaan met energie is het verplichten van maatregelen.

Waarschijnlijk heeft u het al vaak langs zien komen, maar de informatieplicht energiebesparing is nog steeds in volle gang. Deze plicht gaat over het nemen van energiebesparende maatregelen voor bedrijven die meer verbruiken dan 50.000 kWh en/of 25.000 m³ gas. Met deze plicht wil de overheid de energietransitie versnellen, waardoor er boetes worden opgelegd indien organisaties er niet aan voldoen. Het is daarom belangrijk om te controleren of u al voldaan heeft aan de informatieplicht.

U kunt zelf de informatieplicht energiebesparing uitvoeren, houdt wel rekening met het volgende:

  • eHerkenning is nodig, die zou u nog moeten aanvragen. Daarbij duurt het 2 á 3 werkdagen voordat de inlog binnen is.
  • De uitvoering kost tijd en moeite. Een aanvraag van de informatieplicht duurt ongeveer 10 uur.
  • Lastige en technische vragen. De energiebesparingsplicht bevat moeilijke vragen, sommige vragen hebben expertise nodig en vergen dan onderzoek of het inschakelen van een expert.

Toch het heft in eigen handen nemen? Dat kan! Wij hebben een gedetailleerd stappenplan op onze website staan. Klik hier voor het stappenplan!

U kunt er ook voor kiezen om de informatieplicht energiebesparing uit te besteden aan Energy Department. Wij kunnen de aanvraag geheel uit handen nemen. Hiervoor hebben wij al een actieve eHerkenning en zullen alle vragen door onze experts behandeld worden. Wilt u meer weten over uitbesteding van de plicht? Klik dan hier!

Veranderingen volgens klimaatakkoord

Het hoofddoel voor Nederland is om de uitstoot van CO² tot een minimum te beperken. Daarvoor moet Nederland zich aanpassen. Dit kan op de volgende manieren:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit zijn de algemene veranderingen die moeten plaatsvinden per thema, maar u kunt waarschijnlijk geen windmolenpark op zee bouwen. Dus wat kunt u dan wel doen?

Hoe kunt u zuiniger omgaan met energie?

Om een eigen steentje bij te dragen bij het behalen van het klimaatakkoord zijn er verschillende veranderingen mogelijk. Deze veranderingen worden onderverdeeld in grote en kleine veranderingen:

Te beginnen met grote veranderingen om zuiniger om te gaan met energie. Dit zijn energiebesparende maatregelen die genomen kunnen worden en een groot effect zullen leveren op het energieverbruik van de organisatie. Onderstaand staan vijf oplossingen vermeld:

  1. Gebruik energiezuinigere apparaten
    • Op ongeveer elke vaatwasser, vriezer, koelkast, printer en/of andere kantoorartikelen staat een energielabel. Sinds januari 2021 is de overstap gemaakt naar een energielabel tussen A – G, eerder werd dit aangegeven met plusjes achter de A. Let dus bij het aflezen of aankopen van een product op een enkele letter of een letter met een toevoeging van plusjes.
  2. Energieleverancier
    • Let op de tarieven van uw energieleverancier. Dit vermindert niet uw verbruik, maar wel uw kosten. Neem anders een kijkje bij ons energiecollectief en vind de juiste energieleverancier voor u.
  3. Zonne–energie
    • Een oplossing in het heden is de zon. De zon is gratis en zelfs op een bewolkte dag levert een zonnepaneel energie. Ook zijn er mogelijkheden voor subsidies bij het aanschaffen van zonnepanelen. Lees hier meer over de mogelijkheden.
  4. Isolatie
    • Isoleren kan door middel van dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Ook kunt u ramen isoleren met HR +++ Dubbel glas.
  5. Warmtepomp
    • Een warmtepomp is een verstandig duurzaam alternatief van de gasketel. Een warmtepomp werkt namelijk niet op gas, maar op elektriciteit. Hoe kunt u dan besparen? Lees er hier meer over.

Niet alleen zijn er grote veranderingen waardoor u zuiniger kunt omgaan met energie, maar ook kleinere veranderingen waardoor de, in de inleiding vernoemde mindset veranderd. Deze mindset kan aangepast worden door op de volgende dingen te letten:

  1. Voorkom sluipverbruik
    • Door het voorkomen van sluipverbruik kunt u gemiddeld zes tot acht procent besparen op uw energierekening. U kunt dit voorkomen door:
      1. Te groeperen –> wanneer u alle randapparatuur van uw desktop, zoals speakers, printer, scanner enz. groepeert op één stekkerdoos, kunt u alle producten in één keer van het stroom afhalen.
      2. Doordrukstekker –> wanneer u de randapparatuur heeft gegroepeerd kunt u met een aan – en – uit knopje gemakkelijk de stroom van de stekkerdoos afhalen.
      3. Standby – killer –> Bij deze stekkerdoos worden alle overige apparaten automatisch uitgeschakeld wanneer één van de apparaten wordt uitgeschakeld.
      4. Standby – Killer charge stop –> Dit apparaat schakelt na gebruik automatisch na een bepaalde tijdsperiode de stroom af. Dit is vooral handig bij het opladen van producten.
  1. Vervang lampen voor LED–verlichting
    • Een LED lamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Wellicht is de aanschaf van een LED lamp duurder, maar een LED lamp gaat dan ook 9x langer mee dan een gloeilamp. LED lampen zijn er in alle vormen en maten, er is dus altijd wel een vervangende LED lamp die bij u past. Vergeet alleen niet het licht weer uit te doen wanneer u de ruimte verlaat.
  2. Voorkom spleten en kieren in het gebouw
    • Gebruik tochtstrips bij ramen en deuren. Soms komen er na verloop van tijd kieren en spleten in de kozijnen, deze kunt u vervolgens gemakkelijk dicht kitten.
  3. Slimme thermostaat
    • Met een slimme thermostaat kunt u veel energie besparen door op voorhand of op afstand het binnenklimaat te regelen. Meer informatie over een slimme thermostaat vindt u hier.
  4. Verbruik minder water
    • Wacht met het aanzetten van de vaatwasser totdat de vaatwasser volledig vol is. Vervolgens kunt u met de ECO – stand gemakkelijk veel water besparen. Heeft u verder nog andere apparaten die water gebruiken? Let hierbij ook op het waterverbruik.

Naast deze tien verschillende oplossingen zijn er nog meer manieren om als kantoorgebouw te besparen op energie. Neem hiervoor een kijkje op onze vorige blog: 17 manieren om uw bedrijf te verduurzamen.

Wat kunt u nog meer doen?

Verduurzaming is het onderwerp van nu en verduurzaming kan alleen positieve reacties opleveren. Niemand denkt negatiever over uw organisatie wanneer u bekend maakt dat u meedoet aan energiebesparende maatregelen en daarom willen wij, van Energy Department, dit stimuleren. Want samen besparen we immers meer!

Dus wat kunt u doen als organisatie om mee te helpen bij de verduurzaming en hierdoor zelf meer energie besparen? Ten eerste is het erg belangrijk om kennis te delen. Wanneer u energiebesparende maatregelen heeft genomen, moet u hier effecten van zien. Wanneer u ook nog een slimme thermostaat heeft kunt u de digitale gegevens direct vanaf uw smartphone verspreiden. Twijfel niet om dit te doen. Wanneer er aangetoond wordt dat bepaalde maatregelen werken, zullen anderen dit ook gaan uitvoeren. Andersom is dit ook mogelijk. Ga bij de buren langs om te zien hoe zij het doen, vraag informatie op over de effecten en concludeer hier uit welke energiebesparende maatregelen voor u interessant zijn.

Verder kan het verspreiden van gegevens ook in de vorm van marketing. Vermeld in uw online en offline omgeving dat u bezig bent om uw gebouw groener te maken. Hierdoor weet de klant dat u bezig bent met het milieu en geeft dit een positief effect op de mening van deze klant. Een groen gebouw klinkt immers aantrekkelijker dan een grijs gebouw toch? Blijf niet stilstaan, innoveer mee met Nederland en deel dit zoveel mogelijk met de wereld.

Hoe kan Energy Department daarbij helpen?

Zoals eerder vermeld helpt Energy Department bedrijven om zuiniger om te gaan met energie. Dit doen wij door de goedkoopste groene tarieven aan te bieden, de mogelijkheden voor voordelige energiebesparende producten te bespreken en te informeren door middel van onze website, social mediakanalen en nieuwsbrief.

Wilt u weten hoe Energy Department uw bedrijf kan helpen? Schroom dan niet om contact op te nemen! Via ons contactformulier komt u snel in contact met een van onze adviseurs om te kijken welke energiebesparende maatregelen u kunt toepassen. Want samen besparen we meer!

admin

Laat een reactie achter